Jak można uratować wybity ząb?

dentysta w sobotę dentysta w sobotęW wyniku urazów często dochodzi do złamania lub wybicia zęba.

W przypadku drugiej z wymienionych sytuacji ząb wypada z dziąsła razem z korzeniem.

Chociaż mogłoby się wydawać, że trudno taki ząb uratować, w rzeczywistości jest to możliwe, jednak duże znacznie ma czas i właściwe postępowanie.
Przede wszystkim jak najszybciej należy udać się na pogotowie stomatologiczne, a wybity ząb przechowywać w odpowiednich warunkach.

Najlepiej jest trzymać go w ustach pod językiem uważając na przypadkowe połknięcie.

Inne rozwiązania to umieszczenie go w mleku lub roztworze soli fizjologicznej ? takie działanie zwiększa szanse na powodzenie, bo skutecznie chroni ząb przed różnego rodzaju zanieczyszczeniami.

Złamanie zęba

Do złamania zęba zazwyczaj dochodzi na skutek urazu, a ten problem nierzadko dotyczy dzieci z wychylonymi jedynkami, chociaż nie jest to regułą.
W takiej sytuacji liczy się czas, stąd też należy jak najszybciej skorzystać z pomocy stomatologa, który podejmie decyzję, czy ząb warto zachować, czy też lepszym rozwiązaniem będzie leczenie kanałowe ? duże znaczenie ma w tym przypadku stopień obnażenia miazgi.

Kiedy wypadek ma miejsce późnym wieczorem, albo w dniu, gdy gabinety dentystyczne nie działają, warto udać się na pogotowie stomatologiczne działające również nocą ? jest ono dostępne w niemal każdym dużym mieście.

Takie rozwiązanie pozwoli uzyskać szybką pomoc i z całą pewnością przyniesie ulgę cierpiącemu pacjentowi.

O przyczynach powstawania próchnicy

Aby doszło do rozwoju próchnicy muszą jednocześnie zaistnieć cztery czynniki: bakterie cukry podatność zębów czas Każdy z nich jest czynnikiem koniecznym, lecz niewystarczającym, do powstania próchnicy. Bakterie Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L.
acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans.

Inne próchnicotwórcze bakterie to: S.

salivarius, S. mitis, S.

sanguinis, Enterococcus faecalis.

Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy).
Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej.

Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych. Cukry Cukry są podstawą metabolizmu bakterii.

Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach.

Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy.

Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów.

Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym. Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza.
Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy. Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy. Bakterie bytujące w płytce nazębnej reagują na zwiększone stężenie cukrów na trzy sposoby: przyspieszeniem metabolizmu, skróceniem szlaków metabolicznych ? metabolizm cukrów jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia płytki i demineralizacji twardych tkanek zęba), polimeryzacją cukrów i ich zmagazynowaniem poza komórką (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, który stanowi główny element spajający płytkę nazębną). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#Przyczyny.
Dodane: 25-01-2017 04:58

Tagi: dentysta stomatologia bielsko

Widok do druku:

dentysta w sobotę