W latach 90.XX wieku kreatyna zyskała szczególny rozgłos jako naturalny sposób na zwiększenie wyników sportowych i budowanie beztłuszczowej masy ciała. Stwierdzono, że ogólna zawartość kreatyny w mięśniach szkieletowych jest zwiększona po doustnym podaniu suplementów diety, a zawartość ta różni się i zależy od wielu czynników, m.in. od poziomu spożycia węglowodanów, rodzaju aktywności fizycznej i typu włókien mięśniowych.
cytrynian, jabłczan, ester etylowy, azotan, chlorowodorek, glukonian, ?-ketoglutaran i orotan10.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kreatyna
Suplementy sportowe są uzupełnieniem diety. Sprzedawane w sklepach posiadają status "dietetycznych środków spożywczych", potwierdzony specjalnymi atestami.Głównymi zaletami suplementów są zbilansowany i dokładnie podany skład oraz prosty sposób przyrządzania.
Suplementy często stosowane są przez kulturystów.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)
W toku studiów realizowane są m.in. takie przedmioty jak: anatomia człowieka, fizjologia człowieka, farmakologia, biochemia, mikrobiologia, chemia spożywcza, towaroznawstwo spożywcze, psychologia kliniczna, choroby wewnętrzne, żywienie w chorobach wewnętrznych, żywienie w chirurgii, pediatria, żywienie niemowląt, alergologia, żywienie w alergiach, podstawy onkologii, żywienie w chorobach onkologicznych, podstawy diabetologii, żywienie w cukrzycy, interakcje leków z żywnością, dietoterapia, toksykologia żywności, higiena i bezpieczeństwo żywności, analiza i ocena jakości żywności, diagnostyka laboratoryjna, prawo medyczne, parazytologia, genetyka.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dietetyk.